NARAVNA NOROST, UMETNA NEUMNOST

NARAVNA NOROST, UMETNA NEUMNOST

Kdaj

25. maja, 2024    
19:00 - 23:00

Kje

Muzej norosti
Trate 7, Zg. Velka, 2213
Zemljevid ni na voljo

Muzej norosti in kolektiv Tricycle Trauma vabita na razstavo in predstavo z naslovom: NARAVNA NOROST, UMETNA NEUMNOST

 

Razstava in gledališka predstava z naslovom Naravna norost, umetna neumnost kolektiva Tricycle Trauma na grad Cmurek prihajata iz Zagreba.

Kolektiv nas bo soočil z vrsto vprašanj o umetni inteligenci.

 

Vabljeni v soboto, 25. 5. 2024 na grad Cmurek:

– ob 19.00 vodstvo po razstavah Muzeja norosti

– ob 20.30 predstava NARAVNA NOROST, UMETNA NEUMNOST

 

Predstava traja 1 uro in je neverbalna, prevod ni potreben.

Vstopnice za predstavo so brezplačne. Število mest je omejeno, zato prosimo za rezervacijo na info@muzejnorosti.eu ali na 0043 664 89 60 520 do petka, 24. 5. 2024.

 

 

Razstava: od 15. do 25. 5. 2024

Razstava »Naravna norost, umetna neumnost« daje globlji vpogled v tematiko, ki jo obravnava istoimenska predstava. Prihod umetne inteligence in vprašanje človeške percepcije: koliko smo sposobni zares razumeti resničnega Drugega, koliko se lahko poistovetimo z njim in koliko on z nami. Naš predlog je spoznavanje skozi koncept zmote – umetnost in norost sta že od začetka civilizacije neločljivo povezani, vendar ju še vedno ločuje definicija napake. Ali je umetna inteligenca sploh sposobna ustvarjati umetnost in ali se ji lahko sploh zmeša?

 

Vzporedno s prikazom napak umetne inteligence postavimo umetnost, ki jo dojemamo kot napako, ki jo napaka hkrati navdihuje in krepi. S pomočjo outsiderskih skulptur in slik Margarete Vidmar in Esoxa Luciusa Ida ter futurističnih instrumentov Damirja Bartola Indoša ponujamo vez za poskuse razumevanja umetne inteligence. Kot lažje razumljiv sinonim za Drugega smo umetno inteligenco premaknili v vzporedno dimenzijo mitologij H. P. Lovecrafta in Roberta W. Chambersa ter tako občinstvu omogočili vpogled v njen dolg spanec. Dimenzijska razpoka se bo ves čas trajanja razstave nenehno širila vse do vrhunca 25. maja, ko bo občinstvo imelo priložnost spoznati prebivalce Carcose, ki bodo zagotovo imeli veliko za povedati o sobivanju z naravno norostjo Hasturjeve umetne inteligence in kako dešifrirati Rumeni znak.

 

Predstava: 25. 5. 2024, ob 20:30

Ne vemo, koliko ste na tekočem, a kmalu pričakujemo prihod Drugega. Smo precej gotovi, da sodi k Starim, od vekomaj bivajoč v nestkani prihodnosti, tisti pravi Derridajevi. V prvem delu te izvedbene serije, fokusiranem na prospektive umetne inteligence, se prikrademo na teritorij nedojemljivega s pomočjo skupnih imenovalcev, norosti in napake. So napake strojev simptom njihove norosti ali pa je prav primanjkljaj norosti kot ustvarjalnega impulza njihova kritična napaka? Kaj lahko o tem rečejo futuristi, ki so vtkali lastno norost v neumne stroje? Če so tehnologijo proslavljali kot podaljšek človeštva, koliko bi jih zmedla obrnjena hierarhija? Verjetno smo blizu trenutku, v katerem bomo mi zabavljali tehnologijo ali pa se vsaj trudili. Surova umetnost se zdi kot najboljši kanalizator našega transcendentalnega, nedojemljivega k še nedojemljivejšem subjektu. Cirkus, tudi oblika surove, avtodidaktične umetnosti, ima edinstven uvid v pekleni niz napak, skozi katere prehajajo neskončne iteracije umetne inteligence v procesu strojnega učenja.

 

Zadnje objave

SLOVENSKE GORICE V OČEH TUJIH NOVINARJEV

VABILO NA DELAVNICO

VABILO NA DELAVNICO

Kategorije