Zaseka in drugi namazi
Vrsta potovanja
Informacije
Št. oseb
Primerno za starosti
Občina
Jeziki
Pregled
Zaseka je namaz iz praženega ali dimljenega svinjskega sala, ki se ga začini s soljo, poprom in drugim začimbami. Na Štajerskem in Prlekiji je zelo priljubljena jed domač kruh, namazan z zaseko, na katerega so potrese čebula (‘lük’). Zaseka je tudi domač konzervans za hrambo in zorjenje mesa v ‘tünki’.
Zelo pogost in domač namaz predstavlja tudi pašteta, ki se pripravi iz domačega mesa, pražene čebule, česna, začimb in jetrc. Pri tem ima vsaka domačija še kakšno dodano skrivno začimbo, da je namaz edinstven.
Dobrina, ki je zelo značilna za avstrijsko in slovensko štajersko, je hren. Hren je rastlina, ki je zdravilna za celo telo, vendar se v trendovski kuhinji zaradi intenzivnega okusa veliko ne uporablja. Kot samostojno prilogo ga lahko ponudimo h katerikoli slani jedi, v Slovenskih goricah pa ga boste lahko poskusili v kombinaciji s kislo smetano, ki omili pekoč okus hrena.