Vinarstvo in vinogradništvo sta v Slovenskih goricah povezana z veliko doživetji. Postavitev klopotca, trgatve, martinovanja, festivali vin… Vse to so dogodki, ki jih je preprosto treba doživeti.

Poleg dogodkov so prikladen prostor za pokušine vina tudi kleti vinogradnikov, ki vam bodo ob spremljavi domače kulinarike pričarali čudovit dan ali večer. Vino je bilo vedno sinonim za povezovanje in druženje. Zakaj bi bilo v Slovenskih goricah drugače?

Vino je del identitete Slovenskih goric, saj so prisojne lege slovenskogoriških gričev najboljše za gojenje trte vse od časa Rimljanov. Vina so raznolika, od suhih do sladkih, kamor sodijo predikatna (izbori, jagodni izbori, pozne in ledene trgatve), presenečeni pa boste tudi nad širokim izborom vrhunskih penin.

Na vinogradniških kmetijah vam bodo z veseljem pripravili vodeno degustacijo vrhunskih vin in domač prigrizek.

Namig!

Pri pokušini vin se za popolno doživetje okusov odločite za najmanj tri vzorce. Prijetno boste presenečeni nad širokim izborom (predvsem) belih sortnih vin, izbiro pa dopolnjujejo tudi rdeča.

Trgatev

V Slovenskih goricah je trgatev od nekdaj praznik, ki se prične s postavljanjem klopotca v sredini avgusta. Trgatev predstavlja opravilo, pa tudi preživljanje prostega časa, druženje s sorodniki, sosedi, prijatelji… predvsem pa je lahko doživetje tudi za vas.

Trganje grozdja se s pesmijo, vriski in harmoniko zaključi s stiskanjem grozdja ali ‘prešanjem’, kjer se vino spravi v klet in prične nova znanost – kletarjenje ali pridelava vina. Čeprav se velike ‘stare’ preše v sodobnem času zelo malo uporabljajo, so še vedno unikatna atrakcija za ogled.

Namig!

Vinske kleti so že zdavnaj prerasle v prave sprejemnice in žive muzeje, kjer lahko gost spremlja in opazuje proces pridelave vina in ga degustira.